Κεφάλαια
Stoiximan

Οι Μικροί Ήρωες της Ελλάδας

H Stoiximan στηρίζει μέσα από τρεις δράσεις του προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους μαθητές όλης της χώρας αλλά και τις μελλοντικές γενιές των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας

Σε αντίθεση με τα περισσότερα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που είναι προϊόν ατελείωτων ωρών συσκέψεων στα τμήματα marketing και ΕΚΕ των εταιρειών, οι Μικροί Ήρωες ήρθαν να απαντήσουν σε μία πραγματική ανάγκη. Σε ένα αίτημα που βρίσκονταν στα συρτάρια της Stoiximan και βγήκε στην επιφάνεια όταν η εταιρεία αποφάσισε να κάνει την διαφορά και το μεγάλο βήμα και να στηρίξει πέρα από τον αθλητισμό, και την κοινωνία, σε ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της που κανείς εως τότε δεν είχε σκύψει, τα “απομονωμένα” παιδιά της απομακρυσμένης Ελλάδας.

Επιμέλεια Κωστής Χριστοδούλου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ιωάννα Τζουκοπούλου δεν είναι η συνηθισμένη δασκάλα που θα συναντήσεις στα περισσότερα δημοτικά της ελληνικής επαρχίας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό του νομού Κοζάνης. Τελείωσε το Παιδαγωγικό στην Θεσσαλονίκη, δούλεψε αρχικά ως δασκάλα στην συμπρωτεύουσα και στην συνέχεια έγινε πολίτης του κόσμου διδάσκοντας για τρία χρόνια την ελληνική γλώσσα στην Αμερική και για άλλα τρία στο Άμπου Ντάμπι. Η συνέχεια θα την βρει πίσω στα πάτρια εδάφη, στο σχολείο του Τρανόβαλτου που βρίσκεται πολύ κοντά στο δικό της χωριό, τον … Μικρόβαλτο. Σε ένα μέρος όπου τα παιδιά «βαλτώνανε» καθώς δεν είχαν εικόνες και ερεθίσματα πέρα από αυτά του τόπου τους, η Ιωάννα έψαχνε τρόπους για να καταφέρει να καλύψει τα μεταφορικά τους κόστη για μία επίσκεψη σε μεγάλη πόλη. Για να καταλάβουμε πόσο απομακρυσμένος είναι ο Τρανόβαλτος, από την πρωτεύουσα του νομού, την Κοζάνη, απέχει 50 χιλιόμετρα και ορισμένους χειμώνες η απόσταση αυτή φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη.

Σχεδόν όλα τα σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή μία εκδρομή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ή σε κάποια άλλη πόλη ή αρχαιολογικό χώρο. Για το σχολείο του Τρανόβαλτου αυτό είναι απαγορευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι γονείς των 7 μαθητών της 6ης Δημοτικού θα πρέπει να μοιραστούν το κόστος ενοικίασης ενός μεγάλου πούλμαν. Κόστος που σε ένα σχολείο μεγάλης πόλης μοιράζεται στους γονείς δύο τμημάτων των 20 μαθητών.

Αυτό οδήγησε την Ιωάννα να στείλει ένα γράμμα στην Stoiximan που εξηγούσε γιατί ήθελε την στήριξη τους στην προσπάθεια της. «Θα το γράψω και ότι γίνει», είχε αναφέρει πριν από έναν χρόνο και κάτι, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος Μικροί Ήρωες στην Αθήνα, ενθυμούμενη την περίοδο εκείνη.

«Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να σας ενοχλώ όμως ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη, βάζω στην άκρη τους όποιους ενδοιασμούς και δυσκολίες μου και σας ζητώ μία προσωπική χάρη εκ μέρους όλων των μαθητών του σχολείου μας.

Είμαστε ένα μικρό σχολείο αποτελούμενο από 46 μαθητές που λόγω τόσο του μικρού αριθμού των μαθητών μας όσο και των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σαν σχολείο αδυνατούμε να οργανώσουμε την όποια εκπαιδευτική δραστηριότητα θέτουμε σαν σχολική κοινότητα.

Και η πιο η απλή μετακίνηση για εμάς είναι ακριβή και μπαίνει σε προγραμματισμό. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν σας έλεγα ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε σαν σχολική κοινότητα δεν επαρκούν να μας καλύψουν ούτε τα έξοδα για την θέρμανση.

Όλα αυτά, εμάς τους δασκάλους του σχολείου μας, που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους μαθητές μας και ζούμε μαζί τους τις λύπες, τις χαρές, τις επιθυμίες τους και τα κρυφά όνειρα τους, μας θύμωσαν και μας έκαναν να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε πίσω στα παιδιά μας όλα όσα εμείς οι μεγάλοι τους οφείλουμε.

Στην τάξη τους διδάσκουμε πως πετούν τα πουλιά θέλουμε όμως μετά να τους οδηγήσουμε και στην ακτή της θάλασσας για να τους δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Να τους βγάλουμε έξω από τα πολύ πολύ στενά όρια που μας έθεσαν τα γεωγραφικά μας σύνορα και να τους καταστήσουμε στο μέλλον ολοκληρωμένους πολίτες της πατρίδας μας.

Το όνειρο μας έχει να κάνει με την πραγματοποίηση των μαθητών μας της εκπαιδευτικής τους εκδρομής στην Αθήνα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την χαρά που θα μας προσφέρετε στην μικρή μας σχολική κοινότητα αν τελικά αποφασίσετε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας αυτό και να μας βοηθήσετε το όνειρο μας να γίνει πραγματικότητα».

Το email της Ιωάννας, αν και τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων της Stoiximan, μπήκε στο συρτάρι καθώς η εταιρεία δεν ήταν έτοιμη για να προχωρήσει σε κάτι τόσο μεγάλο και «έξω από τα νερά της». Σε επίπεδο marketing και χορηγιών η Stoiximan είχε ήδη συνδέσει το όνομα της με την στήριξη Ολυμπιονικών (μεταξύ των οποίων Πετρούνια, Στεφανίδου, Κορακάκη) και πρωταθλητών σε ομαδικά αθλήματα και πλέον κάποιοι μιλούσαν για το «άγγιγμα του Μίδα» στις κινήσεις που έκανε η Διεύθυνση Marketing και Επικοινωνίας της εταιρείας, υπό τον Πάνο Κωνσταντόπουλο.

«Αρνηθήκαμε ευγενικά, αλλά κρατήσαμε το μέιλ στο πίσω μέρος τους μυαλού μας. Εκείνη την περίοδο δεν είχαμε αρχίσει τις κοινωνικές δράσεις» εξηγεί ο Πάνος Κωνσταντόπουλος. «Ένα χρόνο μετά την πρώτη μας επικοινωνία με την κυρία Ιωάννα ξεκινήσαμε τις κοινωνικές δράσεις, οπότε βρήκαμε το μέιλ της και την πήραμε τηλέφωνο και της είπαμε πως ήμασταν πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία της. Μόλις το άκουσε άρχισε να κλαίει, γιατί νόμιζε ότι της κάναμε πλάκα. Όταν σιγουρεύτηκε ότι δεν επρόκειτο για φάρσα, ηρέμησε και άρχισε να μας εξηγεί τι ακριβώς ήθελε να κάνει. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το μέιλ σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο θα ξεναγούμε στην Αθήνα μαθητές από απομακρυσμένα σημεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας».

Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση οι δυσκολίες πολλές. Για παράδειγμα πώς φέρνεις παιδιά από τους Αρκιούς και την Ανάφη όταν δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα; Ή ακόμη «καλύτερα» όταν δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το κοντινότερο νησί που διαθέτει αεροδρόμιο; Όταν όμως υπάρχει η θέληση για την πραγματοποίηση ενός στόχου, λύσεις (στην προκειμένη περίπτωση, ναύλωση ειδικών σκαφών) βρίσκονται και έτσι για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017, Μικροί Ήρωες από πέντε γωνιές της Ελλάδας (από σχολεία της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών, της Ηρακλειάς και της Ανάφης) συναντήθηκαν στην Αθήνα. Επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αστεροσκοπείο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και άλλα ενδιαφέροντα σημεία στην πρωτεύουσα αλλά το σημαντικότερο για τα ίδια τα παιδιά, πέρα από τις παραστάσεις που είχαν από μία μεγάλη πόλη, ήταν ότι έκαναν νέους φίλους και έγιναν κομμάτι μίας μεγάλης παρέας που ζούσε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Το πρώτο αυτό ταξίδι έγινε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που έντυσε με την μουσική του ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Η προσπάθεια στέφθηκε απο απόλυτη επιτυχία και ενώ πάλι οι άνθρωποι της Stoiximan θα μπορούσαν να επαναπαυθούν στις δάφνες τους, βασιζόμενοι στην εμπειρία που απέκτησαν από την κίνηση αυτή αλλά και τα αιτήματα που λάμβαναν, προχώρησαν σε νέες δράσεις: Το «Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» το οποίο επαναλήφθηκε και με άλλα απομακρυσμένα σχολεία, ήρθε και κάθισε δίπλα στο «Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν», μέσω του οποίου μαθητές δημοτικών σχολείων των αστικών κέντρων συμμετέχουν δωρεάν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, αλλα και στο πλέον πρόσφατο «Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα», μέσω του οποίου η Stoiximan στηρίζει δύο οργανώσεις που αναπτύσσουν προγράμματα για τα ακριτικά νησιά της χώρας.

Με το «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν», που ήταν και η πρώτη δράση της Stoiximan εκτός αθλητισμού, η εταιρία απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων των αστικών κέντρων, με στόχο να συνεισφέρει στην ενίσχυση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Η πρώτη και η δεύτερη φάση του Προγράμματος ολοκληρώθηκε, φιλοξενώντας περισσότερα από 18.000 παιδιά, από 450 δημοτικά σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν χωρίς κόστος, μέσα από την πλατφόρμα www.iroes.gr, σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων και Ιδρυμάτων. Η Stoiximan εξασφάλισε τα εισιτήρια για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Παιχνιδιών (Μουσείο Μπενάκη), το Μουσείο Πειραμάτων, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας και το Ολυμπιακό Μουσείο. Η τρίτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019 με την ενσωμάτωση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή του Σπύρου Γιαννιώτη και του Δημήτρη Διαμαντίδη. Στόχος είναι οι συμμετοχές στο πρόγραμμα να ξεπεράσουν τις 25.000 και στις τρείς φάσεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» διευρύνεται στα αστικά κέντρα όλης της Ελλάδας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν από απόσταση μέσω τηλεδιασκέψεων μέσα από την πλατφόρμα της ΜΚΟ “The Tipping Point”.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το σκεπτικό της δράσης “Μικροί Ήρωες” το CSR Stories συνομίλησε με την Ιωάννα Κοζαδίνου, CSR & Marketing executive της Stoiximan. Με την Ιωάννα μιλήσαμε πέρα από το σκεπτικό και την φιλοσοφία του προγράμματος, για τα προβλήματα που αντιμετώπησαν, τις μελλοντικές κινήσεις αλλά και τους ανθρώπους που θα έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθεια τους..

 Κατά κανόνα οι στοιχηματικές εταιρείες συνδυάζουν το χορηγικό τους πρόγραμμα αποκλειστικά με τον αθλητισμό. Τι είναι αυτό που οδήγησε την Stoiximan να διαφοροποιηθεί με τους “Μικρούς Ήρωες”;

Πράγματι, στη Stoiximan υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα χορηγιών με κοινό παρονομαστή τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό, θα πρέπει να πούμε, ότι δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, όπως για μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά επεκτείνεται σε όλο το εύρος του αθλητισμού, σε μεμονωμένους αθλητές με το χορηγικό μας πρόγραμμα «Στο Δρόμο για το Τόκιο 2020», ενώ στηρίζουμε την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία αλλά ακόμη και μαζικές αθλητικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε: Κύπρος, Ρουμανία, Γερμανία, Αυστρία και Πορτογαλία. Είναι προφανές ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αθλητικό στοιχηματισμό αναπτύσσουν χορηγικά προγράμματα γύρω από τον αθλητισμό.  Στη Stoiximan, αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Οι αθλητές μας είναι οι Ήρωες του σήμερα που μπορούν να εμπνεύσουν τους Ήρωες του αύριο, τα παιδιά που ονειρεύονται το μέλλον τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. . Και το Πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες», γεννήθηκε από ανθρώπους γεμάτους αγάπη για αυτά τα παιδιά.

Οι «Μικροί Ήρωες» δεν είναι μια απλή χορηγία. Και δεν την βλέπουμε έτσι. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεπήδησε από την ανάγκη που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει στις ελληνικές τοπικές κοινωνίες και που θέλαμε να απαντήσουμε σε αυτήν. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και κάτι περισσότερο από αυτό: είναι η προοπτική με την οποία επιθυμούμε να βλέπουμε τα πράγματα. Ξεκινήσαμε με την πρώτη μας δράση «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επεκταθήκαμε αργότερα, στη δράση «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν», για να φτάσουμε στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας και να προσφέρουμε ένα ταξίδι γνώσης και εμπειρίας στους μαθητές των πιο δυσπρόσιτων περιοχών. Σήμερα, ταξιδεύουμε με την +πλευση και την HOPEgenesis σε ακριτικά νησιά αλλά και ηπειρωτικές περιοχές για να στηρίξουμε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, στις πιο μακρινές περιοχές της χώρας.

Ποιο ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στην υλοποίηση του προγράμματος και ποια η πλέον θετική έκπληξη;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε με την έναρξη του προγράμματος ήταν η δυσπιστία και η διστακτικότητα των εκπαιδευτικών. Ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα είναι εξοικειωμένη με χορηγικά προγράμματα, η προσέγγιση μιας εταιρείας που παρέχει διαδικτυακά τυχερά παίγνια ήταν για αυτούς κάτι πρωτόγνωρο. Και σε ένα βαθμό ήταν κατανοητό εκ μέρους μας. Η πιο θετική έκπληξη, ήταν η αποδοχή, η εμπιστοσύνη αλλά και οι σχέσεις που αναπτύξαμε με τα ίδια τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στη συνέχεια, όταν διαπίστωσαν ότι κρατήσαμε την υπόσχεσή μας. Ακόμη πιο θερμή έκπληξη παραμένει το αγκάλιασμα του προγράμματος «Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν», το οποίο συνεχίζει να υποδέχεται όλο και περισσότερα σχολεία και μικρούς ήρωες από όλη την χώρα.

Στους “Μικρούς Ήρωες για την Ελλάδα” η Stoiximan συνεργάστηκε με δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από την συνεργασία αυτή; Σκοπεύετε να την επεκτείνετε και με άλλες οργανώσεις πιθανόν σε νέους τομείς;

Η συνεργασία μας με την ΗOPEgenesis και την +πλευση είναι ο κορμός της φιλοσοφίας μας για τη δράση «Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα». Μετά την εμπειρία μας με την δράση «Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν», διαπιστώσαμε το μέγεθος αλλά και τη σημασία της συμμετοχής μας με ενέργειες που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των ανθρώπων και των μαθητών στις ακριτικές γωνιές της χώρας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί, αποτέλεσαν για εμάς σημείο αναφοράς για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τόσο τη σημασία της παρέμβασης σε περιοχές που χρήζουν στήριξης όσο και την ίδια τη σημασία ύπαρξης τέτοιων οργανισμών που αναπτύσσουν εξαιρετικό και πολύτιμο για την Ελλάδα έργο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την HOPEgenesis έχουμε υιοθετήσει 10 νησιά, από τα 37 συνολικά στα οποία ο οργανισμός παρουσιάζει δράση με στόχο να στηρίξουμε νέες γυναίκες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μητρότητα. Μέχρι σήμερα, έχουμε καλωσορίσει 5 μωρά, 5 από τους Φούρνους, 2 από την Σχοινούσα και 1 από την Αστυπάλαια, ενώ ακόμη 12 μωρά πρόκειται να έρθουν στον κόσμο το προσεχές διάστημα.

Κρίναμε ότι το ζήτημα της υπογεννητικότητας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα με πολυσήμαντες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα και για αυτό η υποστήριξή μας στον συγκεκριμένο οργανισμό θεωρήθηκε αυτονόητη, αφού βασική αποστολή του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan είναι να επενδύει στις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρήσαμε και στην στήριξη του οργανισμού +πλευση, ενός οργανισμού που ‘πλέει’ στα πιο μακρινά και ακριτικά νησιά της χώρας. Μαζί τους έχουμε ταξιδέψει στους Λειψούς για να προσφέρουμε εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε σχολεία, αλλά και για να ανακατασκευάσουμε το γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου-Λυκείου του νησιού, ενώ φέτος εγκαταστήσαμε pillars στο λιμάνι της Ηρακλειάς, ώστε να διευκολύνουμε τον ελλιμενισμό των σκαφών στο νησί. Στόχος μας, μέσα από αυτές τις συνεργασίες δεν είναι άλλος από το να συνεισφέρουμε στις ίσες ευκαιρίες σε ανθρώπους και παιδιά που μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία κάθε φορά που αντικρίζουμε χαμόγελα ανθρώπων, γνωρίζοντας ότι έχουμε πράξει αυτό που πρέπει, βοηθώντας να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους. Φυσικά, επιθυμία μας είναι, διατηρώντας την άριστη συνεργασία που έχουμε ήδη με αυτούς τους δύο οργανισμούς, να προχωρήσουμε στην ενίσχυση περισσότερων ακριτικών περιοχών που είναι ενταγμένες στα δίκτυά τους, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στις μακρινές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Και εννοείται ότι αναζητάμε τις οργανώσεις αυτές που με γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα μπορούν να εμπλουτίσουν τα επόμενα βήματα του προγράμματος.

Πλέον το πρόγραμμα “Μικροί Ήρωες” διαθέτει ως Πρεσβευτές τέσσερις διακεκριμένους αθλητές. Ποια ήταν η λογική αυτής της κίνησης;

Η χορηγική οικογένεια της Stoiximan απαρτίζεται από ανθρώπους που εμείς θεωρούμε πρότυπα. Και όχι μόνο πρότυπα αθλητών με εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις. Πρότυπα ανθρώπων που πρεσβεύουν την καλύτερη εκδοχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι παιδιά γεμάτα όρεξη για ζωή, παιδιά που προσπαθούν να ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους, που πέφτουν κάτω και ξανασηκώνονται πιο δυνατοί, που δεν τα παρατάνε, που αγαπάνε να προσφέρουν και νιώθουν ότι έχουν ηθική υποχρέωση να το κάνουν. Είναι άνθρωποι, που πραγματικά εκπροσωπούν την ιδέα των Μικρών Ηρώων. Είναι άνθρωποι με ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης για αυτό που θέλουν να αφήσουν πίσω τους. Μπορώ να πω πολλά για αυτούς τους αθλητές και είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Αναφέρομαι στον Λευτέρη Πετρούνια, τον Σπύρο Γιαννιώτη, την Βασιλική Μιλλούση και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αθλητές πρότυπα ήθους και αριστείας. Νιώσαμε λοιπόν την ανάγκη, να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πιο κοντά στους μικρούς ήρωες της Stoiximan, να μιλήσουν στο μυαλό και την καρδιά των μαθητών. Και αυτό γιατί η ιστορία των τεσσάρων αυτών αθλητών ξεχωρίζει και αξίζει να ακουστεί. Και όχι μόνο χάρη στα ολυμπιακά μετάλλια του ή τους τίτλους, αλλά ακόμη γιατί η ιστορία τους είναι παραδειγματική από το πρώτο τους βήμα μέχρι και σήμερα που μιλάμε. Πιστεύουμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ζωντανοί θρύλοι για τα παιδιά και πως η ιστορία τους είναι ικανή να εμπνεύσει το μέλλον που ονειρεύεται ο κάθε Μικρός Ήρωας της Stoiximan. Η ταύτιση λοιπόν αυτή των Μικρών Ηρώων με τους δικούς μας μεγαλύτερους ήρωες του ελληνικού αθλητισμού, ήταν αναπόφευκτη. Και φυσικά ο σκοπός της ήταν ένας: η αφήγηση των ιστοριών αυτών να αποτελέσουν την καλύτερη και πιο ρεαλιστική εκδοχή του τι σημαίνει να είσαι ήρωας πραγματικά. 

Που βλέπετε τους “Μικρούς Ήρωες” μετά από πέντε χρόνια;

Το Πρόγραμμα Μικροί Ήρωες ξεκίνησε το 2017 και απευθύνθηκε στους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταρτίσει ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και φορείς με στόχο να προσφέρουμε μια πολύπλευρη και βιωματική εμπειρία μάθησης στα παιδιά. Πολύ γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι η ανάγκη αυτή δεν αφορούσε μόνο στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας αλλά πολύ περισσότερο στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.  Κάπως έτσι, φτάσαμε να υλοποιούμε τη δράση «Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν», συνεχίζοντας φυσικά την πρώτη μας ενέργεια «Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν». Το 2018 αναπτύξαμε τη δράση «Οι Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα», μια πρωτοβουλία που υλοποιούμε σε συνεργασία με τους HOPEgenesis και +πλευση, φτάνοντας ακόμη πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών που κατοικούν στα νησιά της Ελλάδας. Βασική μας επιθυμία ήταν και παραμένει να τηρούμε τη δέσμευσή μας για έμπρακτη στήριξη εκείνων που μας χρειάζονται και ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε είτε με δικές μας πρωτοβουλίες είτε σε σύμπραξη με άλλους εταίρους, επενδύοντας με πράξεις σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της Ελλάδας. Αυτά τα δύο χρόνια, η Stoiximan με τους Μικρούς Ήρωες έχει ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχει συναντήσει περισσότερους από 20.000 μαθητές αλλά και ανθρώπους συνοδοιπόρους στην κοινή μας αποστολή. Το Πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες» θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από ενέργειες που θα βρίσκουν τα παιδιά και την ελληνική οικογένεια στο επίκεντρο.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ: