Κοινωνία

Από την παρατήρηση της επιδερμίδας σε αυτή του διαστήματος

Μπορεί να μοιραστεί μία εταιρεία καλλυντικών τα ίδια “εργαλεία” με ένα Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Όσο και αν φαίνεται παράξενο, μπορεί.

O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός υποδέχθηκε πρόσφατα το MINI-EUSO (Extreme Universe Space Observatory), το τηλεσκόπιο της επόμενης γενιάς το οποίο μελετά τη Γη και το Διάστημα. Το Mini-EUSO αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα του Riken (Ιαπωνικό Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Έρευνας), σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της L’Oréal.

Η εμπειρία των ερευνητών της L’Oréal στον τομέα της ανάλυσης της εικόνας της επιδερμίδας και της επεξεργασίας δεδομένων, οδήγησε την κοινή αυτή ερευνητική ομάδα στη βελτίωση της ποιότητας και της ανάλυσης των εικόνων που λαμβάνονται από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.

Η παρατήρηση του διαστήματος, όπως και της επιδερμίδας, απαιτούν εξελιγμένη τεχνολογία απεικόνισης. Για τους διαστημικούς ερευνητές από τα 16 έθνη που συμμετείχαν στο project EUSO, στόχος ήταν η λήψη σπάνιων φαινομένων χερσαίας ή διαστημικής προέλευσης και η δημιουργία ενός δυναμικού χάρτη ο οποίος θα περιέχει διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Για την αναγνώριση και τη μελέτη άγνωστης ύλης, κοσμικών ακτινών ή διαστρικών μετεωριτών που φθάνουν στη Γη, η ομάδα EUSO στο Riken ανέπτυξε έναν νέο ανιχνευτή βασισμένο στην απεικόνιση πολλαπλών μηκών κύματος.

Ο στόχος της L’Oréal ήταν να αναπτύξει ένα πλήρες υπερφασματικό σύστημα απεικόνισης προσώπου που θα χρησιμοποιηθεί in vivo για την καλύτερη αναγνώριση και κατανόηση των χαρακτηριστικών της επιδερμίδας, όπως το χρώμα, οι παρεκκλίσεις αποχρώσεων και οι δερματικές αλλοιώσεις. Το κοινό ερευνητικό έργο περιέλαβε την ανάπτυξη συστημάτων απεικόνισης και αναγνώρισης, την επεξεργασία δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εξαγωγή και την αναγνώριση των χαρακτηριστικών.

Δύο συσκευές, μία για την επιδερμίδα και μία για το διάστημα, αναπτύχθηκαν παράλληλα. Ακόμα κι αν οι στόχοι και ο σχεδιασμός των δύο αυτών συσκευών διαφέρουν, πολλοί αλγόριθμοι που σχεδιάστηκαν από το τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της L’Oréal για τη μελέτη της επιδερμίδας, μπορούν να εφαρμοστούν για τη μελέτη του διαστήματος. Αναλύσεις όπως η τοπική αναγνώριση μοτίβων και ο διαχωρισμός της εικόνας που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στο ανθρώπινο πρόσωπο και για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών της επιδερμίδας, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε δεδομένα που παράγονται από το Mini-EUSO και προέρχονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

« Η συνεργασία με την L’Oréal ήταν εξαιρετικά γόνιμη και ενδιαφέρουσα. Η συνεργασία με ερευνητές που ειδικεύονται σε έναν τομέα ο οποίος προφανώς απέχει από την διαστημική έρευνα, ήταν συναρπαστική. Πράγματι, η ερευνητική μεθοδολογία και η πρόσληψη δεδομένων της L’Oréal συμμερίζεται την πολυπλοκότητα και τη συνέπεια της επιστημονικής έρευνας της φυσικής », δήλωσε ο Pr. Casolino, επικεφαλής της ομάδας EUSO στο Riken.

Η τριετής συνεργασία μεταξύ των ερευνητών του Riken και του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας της L’Oréal οδήγησαν στη βελτίωση αυτής της νέας τεχνολογίας απεικόνισης της επιδερμίδας και δημιούργησαν αρκετά δεδομένα για τη βελτίωση της γνώσης της φυσιολογίας της επιδερμίδας, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα καλλυντικά προϊόντα που είναι πάντα πιο αποτελεσματικά. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τον πρωτοποριακό ρόλο του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας της L’Oréal στην κατανόηση της επιδερμίδας και την ικανότητά του να ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες από άλλους τομείς εμπειρογνωμοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ: