Κοινωνία

Μια ομάδα ποδοσφαίρου διαφορετική από τις άλλες

H ActionAid μάς μαθαίνει το ποδόσφαιρο αλλιώς!

Με πρεσβευτές τον διεθνή ποδοσφαιριστή και πρωταθλητή του EURO 2004, Δημήτρη Παπαδόπουλο και την παίκτρια της Εθνικής Ελλάδος Θωμαή Βαρδαλή, η ActionAid με την υποστήριξη του UEFA Foundation for Children, δημιούργησε μια ομάδα ποδοσφαίρου διαφορετική από τις άλλες.

Μέλη της είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών από την περιοχή του Κολωνού στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία με όχημα το ποδόσφαιρο, μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή στην κοινότητά τους.

Βασισμένο σε μία διαφορετική μεθοδολογία, αυτή του football3, το παιχνίδι παίζεται αλλιώς. Σε αυτό το ποδόσφαιρο δεν μετράνε μόνο τα γκολ, κανείς δεν είναι μόνος του όταν πέφτει και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Η επικεφαλής των τοπικών προγραμμάτων της ActionAid, Γλυκερία Αράπη, στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ανέφερε: «Το Beyond Goals είναι ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό από αυτό που μπορεί να γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Τα παιδιά πριν μπουν στο γήπεδο σκέφτονται στρατηγικά και συμφωνούν ποιοι είναι οι κανόνες. Δεν πρόκειται μόνο για κανόνες ποδοσφαιρικούς αλλά και κοινωνικούς. Για παράδειγμα για να μπει γκολ, η μπάλα πρέπει πάντοτε να περάσει από τα κορίτσια. Όταν κάποιος πέσει θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουν να σηκωθεί. Τα παιδιά της ομάδας είναι παιδιά με ενέργεια και θάρρος. Έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα, όπου μαθαίνουν να αμφισβητούν τα στερεότυπά τους, να συνεργάζονται όλοι παρά τις δυσκολίες και να αναπτύσσουν υψηλό αίσθημα δικαίου».

Εκτός από τη συμμετοχή στην ομάδα νέων του Επίκεντρου, το Beyond Goals δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό, να παρακολουθούν ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικής γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξυλουργική, εργαστήρια έκφρασης και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί τη φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων δράσης της ActionAid, που από το 1998 εκπαιδεύει παιδιά και εφήβους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της αδικίας ώστε να αποτελέσουν τους ενεργούς πολίτες του αύριο.

Οι πρωταγωνιστές του προγράμματος είναι τα ίδια παιδιά. Μεταξύ αυτών ο Κώστας, 13 ετών, ο οποίος ανέφερε: «οι κανονικές ομάδες που πήγαινα και δεν ήμουν τόσο καλός στο ποδόσφαιρο δεν μου έδιναν καμία πάσα. Εδώ δεν γίνεται αυτό, υπάρχει ισότητα». Η Σοφία, 12 ετών, είπε «σε αυτό το ποδόσφαιρο τα αγόρια μας δίνουν πάσες και δεν παίζουν ατομικά. Μου αρέσει που στο τέλος συζητάμε και βάζουμε πόντους για το fair play».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ: