Κεφάλαια
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ

Δομές Ευθύνης από την PRODEA Investments

Ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα στο News247.gr για να αποδώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δράσεις των εταιρειών στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υπήρχαν πολλά case studies και δράσεις που αναμέναμε να συναντήσουμε και άλλες που ήταν ευχάριστες εκπλήξεις. Η περίπτωση της εταιρείας PRODEA Investments ήταν σίγουρα μία από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις μιας και ανακαλύψαμε ένα σημαντικότατο έργο το οποίο συντελείται στη χώρα μας και το οποίο αξίζει να επικοινωνηθεί.

Αλλά πριν περάσουμε στο ζητούμενο, στο πολυεπίπεδο έργο το οποίο παράγει η PRODEA Investments για την κοινωνία και την οικονομία μας, ας ρίξουμε μια ματιά στην ίδια την εταιρεία μιας και αντίστοιχα πολλοί δεν γνωρίζουν τη δράση της.

Η PRODEA Investments Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα. Αυτό θα παρέμενε μία απλή διαπίστωση αν δεν κοιτούσαμε ανάμεσα στις λέξεις ώστε να κατανοήσουμε ακριβώς το μέγεθος το οποίο πραγματεύεται μία εταιρεία με τόσο μεγάλο portfolio δραστηριοτήτων.

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείται από εμπορικά ακίνητα. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για κτίρια γραφείων και καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κυρίως αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και στην Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία και εκμισθώνονται σε αξιόπιστους (blue-chip) μισθωτές. Μοιάζει απλό; Σίγουρα δεν είναι.

Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται 373 ακίνητα εκ των οποίων 329 στην Ελλάδα, 26 ακίνητα στην Κύπρο, 14 ακίνητα στην Ιταλία και άλλα ακίνητα σε άλλες χώρες δράσης, με ένα συνολικό portfolio της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το δε ποσοστό των μισθωμένων χώρων αγγίζει το εντυπωσιακό 97%.

Η PRODEA διανύει μία εξαετία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με σημαντικές αποκτήσεις, και εκμισθώσεις σημαντικών κτιρίων στις χώρες δράσης της, δίνοντάς της το δικαίωμα να θεωρείται η κορυφαία εταιρεία στο real estate αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να αναδείξουμε ένα πολύ διαφορετικό κομμάτι δράσης της εταιρείας, απόλυτα όμως συνυφασμένο με τις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Η CSR πλευρά της εταιρείας PRODEA Investments παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις εταιρείες που παράγουν έργο το οποίο άπτεται της ιδιότητας και των δραστηριοτήτων τους και σε εκείνες που αναζητούν καλές πράξεις για να γεμίσουν το CSR portfolio τους. Στη χώρα μας και ειδικά σε χρόνια κρίσης, κάθε CSR ενέργεια θεωρείται ένα βήμα προς το συνολικότερο καλό. Και θα ήταν θεωρητικά πρόχειρο το να κρίνουμε κάποιες ενέργειες καλύτερες από τις άλλες.

Αντίθετα, εταιρείες όπως η PRODEA Investments χτίζουν το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας με πλάνο και κυριότερα προσφέροντας βιώσιμες λύσεις στην κοινωνία, αξιοποιώντας ιδανικά τις δικές του δυνάμεις. Έτσι, μοιάζει και είναι πολύ φυσιολογικό η PRODEA ως κύριο CSR έργο της να αναλαμβάνει δράσεις που αφορούν στη βελτίωση υποδομών ή την ολοκληρωμένη παροχή χώρων για οργανισμούς που έχουν ανάγκη στέγης.

Θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσης της εταιρείας, για να γίνει το παραπάνω καλύτερα αντιληπτό, ξεκινώντας μάλιστα από το πρώτο CSR έργο που συναντήσαμε στην έρευνά μας για το CSR έργο της εν λόγω εταιρείας.

Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις της PRODEA έγινε κατά την περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, όταν δοκιμάστηκαν οι αντοχές των εθνικών και τοπικών υποδομών, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες υπερέβαιναν τις δυνατότητες της χώρας. Ήρθε δηλαδή η εταιρεία να απαντήσει σε ένα υπάρχον πρόβλημα του τόπου, με ενέργεια, η οποία δεν λειτουργούσε σαν παυσίπονο στην κρίση αλλά έδινε μία οριστική λύση σε ένα ζήτημα. Ξεκίνησε λοιπόν με την κτιριακή και λειτουργική αναβάθμιση του Κοινοτικού καταστήματος στην Ειδομένη, του χωριού των 100 κατοίκων που κλήθηκε να διαχειριστεί μαζική ροή και παραμονή άνω των 15.000 προσφύγων και μεταναστών.

Οι ανάγκες στην Ειδομένη ήταν άλλωστε πάρα πολλές. Ανάγκες για τρόφιμα, για ρουχισμό, για είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Αλλά αυτές οι ανάγκες καλύφθηκαν γρήγορα και εύκολα από πολλούς οργανισμούς και την πληθώρα των ΜΚΟ που πήρε ζεστά αυτή την υπόθεση. Κανείς όμως δεν είχε ούτε το όραμα ούτε τη σκέψη, την ώρα της κρίσης, να σκεφτεί ότι οι κτιριακές δομές στον τόπο αυτό δεν ήταν οι κατάλληλες για όσα συνέβαιναν εκεί. Αυτό είναι που κάνει όχι απλά το συγκεκριμένο έργο αλλά την σύλληψη της ιδέας για τις “Δομές Ευθύνης” τόσο σημαντική. Το ότι απαντούν σε προβλήματα που σχεδόν καμία εταιρεία δεν ήταν έτοιμη ή πρόθυμη να αναλάβει.

Την ίδια περίοδο και παράλληλα με το παραπάνω έργο, η PRODEA ενίσχυσε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου, με την αγορά κινητής ιατρικής μονάδας και την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Μία αν θέλετε συνηθισμένη CSR ενέργεια η οποία όμως λειτουργεί επικουρικά στο παραπάνω έργο και δείχνει την ευελιξία που πρέπει να έχει μία εταιρεία όταν στην υλοποίηση ενός έργου, συναντά πρόσθετα προβλήματα, πρόσθετες ανάγκες.

Αντίστοιχα, στη Σύμη, οι μηχανικοί της PRODEA θα αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές στα εργαστήρια Χημείας και Βιολογίας και του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού, που προκλήθηκαν πέρσι το χειμώνα από τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν το νησί. Μία δράση, η οποία όπως και η πρώτη ενέργεια της PRODEA στην Ειδομένη, έρχεται να βοηθήσει σε μία έκτακτη ανάγκη. Έρχεται να δράσει επικουρικά για την οριστική λύση ενός προβλήματος.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, η PRODEA θέλοντας να ενισχύσει το σημαντικό έργο του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», ανέλαβε έργα συντήρησης των τριών ξενώνων που φιλοξενούν στην Αθήνα 52 οικογένειες με παιδιά από την περιφέρεια, τα οποία ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Όπως διαπίστωναν και οι άνθρωποι της Prodea, σε αυτά τα έργα ή επισκεπτόμενοι αντίστοιχους οργανισμούς, οι ανάγκες ήταν διαρκείς και μεγάλες, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

Η συνέχεια του προγράμματος «Δομές Ευθύνης» βρήκε την PRODEA πίσω στην Αττική για ένα έργο στην Καλλιθέα. Η ενίσχυση των υποδομών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Καλλιθέας, για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, κρίθηκε απαραίτητη. Ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά όσα είναι απαραίτητα για να φοιτούν με όσα χρειάζονται και ακόμα περισσότερα.

Συνέχεια στις δράσεις που επηρεάζουν ευρύτερα την εκπαίδευση, καθώς με ενέργειες της PRODEA αναβαθμίστηκαν οι υποδομές και αγοράστηκε τεχνικός εξοπλισμός για το Επαγγελματικό Λύκειο Σιδηροκάστρου. Ενώ στην συνέχεια ανακαινίστηκε πλήρως το Ειδικό Νηπιαγωγείο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Νικοπόλεως και εξοπλίστηκε με όλα τα σύγχρονα μέσα. Σήμερα αποτελεί ένα σχολείο – πρότυπο, κατάλληλο να φιλοξενεί παιδιά με αναπηρίες.

Η PRODEA Investments έχει πλέον βρει όχι απλά ένα πλάνο και έναν ρυθμό στις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, με τις Δομές Ευθύνης. Είχε καταφέρει να ταυτίσει το DNA της εταιρείας με τις δράσεις αυτές και να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έμπειρο προσωπικό της για τη βελτίωση δομών τόσων και τόσων οργανισμών ή ομάδων ανθρώπων που το είχαν ανάγκη. Σε μία χώρα που οι κτιριακές δομές σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς μοιάζουν και είναι απαρχαιωμένες, τέτοιες πρωτοβουλίες από εταιρείες είναι σημαντικές.

Σειρά όμως είχε για την εταιρεία ένα σημαντικό έργο το οποίο σε πρώτη ανάγνωση δεν έμπαινε δίπλα στα άλλα, έμοιαζε έργο – ας μου επιτραπεί ο όρος – πολυτελείας. Με την αλήθεια να είναι εμφατικά διαφορετική. Με τη χορηγία της PRODEA Investments, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των χώρων της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόκειται για το εργαστήριο από το οποίο περνούν και εξιχνιάζονται οι σημαντικότερες εγκληματολογικές υποθέσεις της χώρας.

Το λεγόμενο “CSI” της χώρας μας, για τους λάτρεις των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών, είχε τεράστια ανάγκη αναβάθμισης. Όχι σε εξοπλισμό, γιατί πραγματικά εκεί έχει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία ξεπεράσει τον εαυτό της, αλλά σε κτιριακές δομές και ειδικές βελτιώσεις που θα επέτρεπαν σε αυτόν τον εξοπλισμό να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα προς κάλυψη των αναγκών. Η εξιχνίαση των εγκλημάτων ή η ανάλυση στοιχείων που θα αποδεικνύουν την ενοχή ή την αθωότητα κατηγορουμένων ήταν, είναι και θα είναι πολύ κρίσιμη για τη δικαιοσύνη. Η PRODEA με αυτό το έργο, προσέφερε στην Ελληνική Αστυνομία έναν αναβαθμισμένο χώρο, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί ο οργανισμός απρόσκοπτα στο έργο του.

Στην Καστοριά, ανακαινίζεται με δαπάνες της PRODEA το γηροκομείο «Αθηνάς και Λάζαρου Ρίζου», το οποίο αποτελεί τη μοναδική δομή αυτού του είδους στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Η περιφέρεια έχει ανάγκη από δομές και σίγουρα τα αιτήματα είναι πολλά προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Αν ανοίξει κανείς το φάκελο “περιφέρεια” και τις ανάγκες που υπάρχουν σε διάφορες μεριές, θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

H PRODEA διεύρυνε το έργο της σχετικά με τη βελτίωση υποδομών συνδράμοντας το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την αγορά εξειδικευμένου επιστημονικού εξοπλισμού για αναλύσεις υγρής βιοψίας στο αίμα ασθενών με καρκίνο.

Η υγρή βιοψία (Liquid Biopsy) συνιστά την ανάλυση περιφερικού αίματος ασθενών με καρκίνο για την άντληση πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω μίας απλής αιμοληψίας. Η υγρή βιοψία αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην έρευνα του καρκίνου, και ενδείκνυται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η κλασική βιοψία του όγκου καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, ενώ παράλληλα επιτρέπει τόσο την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε πραγματικό χρόνο, όσο και αυτή της αποτελεσματικότητας της θεραπείας βελτιώνοντας δυνητικά την θεραπευτική επιλογή. Η ανάλυση του μοριακού προφίλ του όγκου που προέρχεται από κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα στο περιφερικό αίμα προσφέρει μια καινοτόμο μη-επεμβατική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη συνεχή λήψη πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου, τη διάγνωση αλλά και την ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο σε πραγματικό χρόνο.

Η υγρή βιοψία αποτελεί σήμερα αναμφίβολα ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία στη διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου και θεωρήθηκε ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιστημονικά ιατρικά επιτεύγματα το 2017. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο εξοπλισμός που χρηματοδότησε η PRODEA δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ότι είναι πολύ λίγα τα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που το διαθέτουν, με αποτέλεσμα το αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου (ACTC Lab) να μπορεί να παράγει πρωτοποριακό έργο στην έρευνα κατά του καρκίνου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με πολλές ενέργειες να είναι στα σκαριά για την εταιρεία, προτεραιότητα για την PRODEA αποτελεί η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη, που στεγάζει 72 παιδιά σε 12 ομάδες – οικογένειες. Για αυτό το έργο θα μιλήσουμε και στην συνέχεια.

Η υποστήριξη σε επίπεδο δομών είναι κάτι που σπανίζει σε μία χώρα που και οι περισσότερες ανάγκες μετρώνται σε χρήματα. Ποια είναι η δική σας θέση όσον αφορά τις δωρεές χρημάτων;

Στην PRODEA δεν αντιλαμβανόμαστε την Εταιρική Υπευθυνότητα ως ένα «κουτάκι το οποίο πρέπει να συμπληρώσουμε», αλλά ως μια σύμπραξη, μια κοινή πορεία. Δεν αισθανόμαστε χρηματοδότες αλλά αρωγοί. Γι’αυτό μελετούμε προσεκτικά τις επιλογές μας. Χτίζουμε σχέσεις διαρκείας. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της κάθε δράσης, δουλεύουμε μαζί τους. Δεν μας αρκεί απλώς να καλύψουμε το κόστος. Μπαίνουμε και μένουμε στην ουσία.

Υπάρχουν έργα στο CSR portfolio σας τα οποία αφορούν γνωστές ΜΚΟ ή προβεβλημένες ανάγκες αλλά υπάρχουν και έργα τα οποία δύσκολα θα φτάσουν στη σφαίρα της δημοσιότητας. Ποια είναι η ευθύνη απέναντι σε εκείνους που δεν μπορούν να “φωνάξουν” την ανάγκη τους;

Η δημοσιότητα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κριτήριο για τη δράση μας. Γι‘αυτό και έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, μεγάλων, αλλά και μικρών, που στην πραγματικότητα είναι και αυτές «ουσιαστικά μεγάλες» χάρη στην επίδραση που έχουν στη ζωή των ανθρώπων που ωφελούνται. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια δράση μας, ανεξάρτητα από το αν περνά «κάτω από το ραντάρ». Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι ξέρουν. Και αυτό μας αρκεί για να αισθανόμαστε την τιμή που μπορέσαμε να είμαστε δίπλα τους.

Αναφέραμε παραπάνω ότι η PRODEA Investments έχει θέσει ως προτεραιότητα αυτούς τους μήνες, την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη. Ζητήσαμε λοιπόν από την εταιρεία να βρεθούμε κι εμείς στο έργο αυτό, να γνωρίσουμε από κοντά τη δράση της εταιρείας αλλά και να συζητήσουμε με τους ωφελούμενους τη σημασία του έργου αυτού.

Η επίσκεψη στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης έγινε ένα πολύ ζεστό πρωινό του Ιουνίου, για να αντικρίσουμε συνεργεία τα οποία δούλευαν αδιάκοπα για την αναβάθμιση των υποδομών, για να χαρίσουν στα παιδιά και τους ανθρώπους του “χωριού” τα νέα τους εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της θεωρίας που αναπτύξαμε παραπάνω για τις ανάγκες που προκύπτουν στη χώρα μας. Μιλάμε για έναν φανταστικό οργανισμό με πολύ σημαντικό έργο εδώ και 43 χρόνια, έναν οργανισμό με σημαντικό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία των Νοτίων Προαστίων και με ουσιαστική δράση στην κοινωνικοποίηση και την ενίσχυση των παιδιών που φιλοξενεί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.

Οι ανάγκες τους; Πάμπολλες αναμφισβήτητα. Σε αυτά που αποκαλούμε είδη πρώτης ή και “δεύτερης” ανάγκης. Κι όχι, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που στηρίζουν το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, είναι άλλωστε από τις πλέον αναγνωρίσιμες οντότητες στη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκύπτουν διαρκώς ανάγκες, όπως η συγκεκριμένη που ήρθε να καλύψει η PRODEA. Γιατί η ανάγκη μιλούσε για νέες αίθουσες, για καλύτερο εξοπλισμό, για καλύτερες υποδομές σε ένα τουλάχιστον κτίριο του συγκροτήματος, στο οποίο τελούνταν τα μαθησιακά εργαστήρια.

Μιλήσαμε με τον Διευθυντή του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης, κύριο Επαμεινώνδα Λοράνδο για το ζήτημα. “Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 500 παιδιά στα πλαίσια μακροχρόνια φροντίδας, στα 4 Παιδικά Χωριά SOS που βρίσκονται ανά την Ελλάδα καθώς και υποστηρίζουμε περίπου 2.000 οικογένειες στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο δεν έχει κρατική συνεισφορά. Στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες φυσικών ή νομικών προσώπων. Ως εκ τούτο, εξαρτόμαστε απόλυτα από την διάθεση των ανθρώπων και των οργανισμών να μας στηρίξουν”.

Ο κύριος Λοράνδος μας μιλούσε για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης. Για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εντάσσονται σε οικογένειες και μεγαλώνουν σε συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν εκείνες τις δεξιότητες – εφόδια για το μέλλον. Ποιες είναι οι ανάγκες; “Οι ανάγκες είναι ζωτικής σημασίας. Κι αφορούν οτιδήποτε έχει να κάνει με την υποστήριξη των παιδιών που μεγαλώνουν στην ευθύνη μας. Ένδυση, διατροφή, πάγιος εξοπλισμός, ανάγκες συντήρησης των κτιρίων που ζουν οι οικογένειες. Μία από αυτές τις ανάγκες που έρχεται να καλύψει η PRODEA και είναι μία πολύ σημαντική για εμάς ανάγκη αυτή την περίοδο, είναι η ανακατασκευή ενός κτιρίου, το οποίο είναι πολυδύναμο, καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας και φιλοξενεί δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης, όπως εικαστικά, θέατρο, μουσική, εκπαίδευση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μαθήματα ρομποτικής. Είναι μία πολύ σημαντική συνεισφορά και ευχαριστούμε πάρα πολύ την PRODEA για αυτό το εγχείρημά της. Είναι πολύ ουσιαστικό”.

Στη βόλτα μας στο έργο ήταν παρών και ο κύριος Θανάσης Παπακώστας, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, με ένα σημαντικότατο καθημερινό έργο σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της ανάπτυξης των παιδιών. Τον ρωτήσαμε για την χρησιμότητα και την αξιοποίηση αυτών των εργαστηρίων στο κτίριο που αναδομεί η PRODEA. “Ο ρόλος των εργαστηρίων είναι κεντρικός στην εκπαίδευση των παιδιών. Τα απογεύματα τα παιδιά, πέρα από την εκπαιδευτική υποστήριξη που θα πάρουν στην σχολική μελέτη ή στην επιπλέον υποστήριξη που μπορεί να πάρουν για κάποιες δυσκολίες που παρουσιάζουν, συμμετέχουν σε εργαστήρια τα οποία αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, αφορούν στα εικαστικά, στην μουσική, στο χορό, στο θέατρο, αντικείμενα τα οποία όπως καταλαβαίνετε συμπληρώνουν μία γενικότερη ταυτότητα, όχι μόνο μαθησιακή, ενός ατόμου που θα είναι αυτόνομο στην κοινωνία, θα έχει ενδιαφέροντα και καλυμμένες ανάγκες”.

Το έργο αυτό στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2019 και έτσι τα παιδιά είχαν το χώρο διαθέσιμο με την νέα σχολική χρονιά.

Όπως διαφαίνεται και από τις παραπάνω θέσεις της εταιρείας, η ανάληψη ευθυνών – μιας και μιλάμε για “Δομές Ευθύνης” – είναι κάτι το οποίο η PRODEA αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή που χρήζει ο όρος “ευθύνη”. Ακριβώς γιατί το να δράσεις λυτρωτικά σε κάποιες περιστάσεις με είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να είναι ακριβώς αυτό το οποίο χρειάζεται μία ομάδα πληθυσμού σε δεδομένες συνθήκες. Αλλά το να δώσεις στέγη ή το να βελτιώσεις τις κτιριακές δομές ενός οργανισμού είναι μία δράση – που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα για πολλά πολλά χρόνια.

Αναφέραμε και παραπάνω, ότι μία εταιρεία με ολοκληρωμένη CSR στρατηγική σκέψη, ανακαλύπτει συνεχώς ανάγκες εκεί έξω, ανακαλύπτει διαρκώς τομείς στους οποίους μπορεί να δράσει. Έτσι και η PRODEA Investments, παράλληλα με τις δράσεις που αφορούν καθαρά κτιριακές δομές, ανέπτυξε ένα κομμάτι της δράσης της στον ευαίσθητο τομέα του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της PRODEA Investments, καταλαμβάνει ειδική θέση στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας. Σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, η PRODEA έχει επενδύσει στις υποδομές και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Πανθεσσαλικού Σταδίου, και πλέον μπορεί να φιλοξενεί αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου μετά από 15 χρόνια.

Κι αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα στις δράσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Η PRODEA, επιπλέον, συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του επί 5 χρόνια πρωταθλητή ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ Στράτου Αχλάτη στα διεθνή πρωταθλήματα. Καλύπτει όχι μόνο τις δαπάνες για τη συμμετοχή του στους διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για αυτή τη συμμετοχή.

Παράπλευρα στις παραπάνω δραστηριότητες, η PRODEA Investments στηρίζει έμπρακτα τον διεθνή αγώνα ορεινού τρεξίματος «Olympus Marathon», σ’ έναν συμβολισμό ότι η πορεία της ανάπτυξης δεν είναι σπριντ αλλά ένας μαραθώνιος που χρειάζεται επιμονή και διαρκή προσπάθεια.

Πρόσφατα έγινε παγκόσμιος πρεσβευτής της PRODEA κατά τη διάρκεια του Davis Cup ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ένας αθλητής που διακρίθηκε για την αλματώδη άνοδό του στην κορυφή της αντισφαίρισης διεθνώς.
Οι κοινές αξίες με τους αθλητές, αυτές της σκληρής δουλειάς, της προσήλωσης στο αποτέλεσμα και της δέσμευσης για υπεροχή, αναδεικνύουν τον πυρήνα της εταιρικής φιλοσοφίες της PRODEA «Commitment to Excellence: our long term investment».

Είναι η 4η χρονιά του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της PRODEA Investments. Με την εταιρεία να συνεχίζει ακάθεκτα να αφουγκράζεται τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να επεμβαίνει με νέες δράσεις και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Κι είναι βέβαιο ότι το παρόν κείμενο θα δράσει καταλυτικά στο να πλησιάσουν και άλλοι οργανισμοί την PRODEA για τις δικές τους ανάγκες, τις δικές τους δομές.

Αναφέραμε πολλές φορές σε αυτό το κείμενο πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη δραστηριότητα της PRODEA Investments, μιας και άπτεται δομών και όχι άλλης απλής χρηματικής ή χορηγικής υποστήριξης. Ακριβώς γιατί απαντά σε ανάγκες τις οποίες μόνο ελάχιστες εταιρείες είχαν μέχρι τώρα αγγίξει και μάλιστα χωρίς την τεχνική γνώση ή εμπειρία ώστε να δράσουν οι ίδιες στα προβλήματα αυτά.

Οι ανάγκες είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν και θα πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια και είναι ίσως ευκαιρία και για άλλες εταιρείες να μιμηθούν το έργο της PRODEA Investments και να αναλάβουν και εκείνες ευθύνη απέναντι στις δομές που κρατούν την ανάπτυξη της χώρας και ορισμένων ομάδων πληθυσμού πίσω.

Το κεφάλαιο CSR στη χώρα μας είναι μεγάλο και οι ανάγκες ακόμα μεγαλύτερες. Κάθε βοήθεια και δράση, προς την σωστή κατεύθυνση, είναι θεμιτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ: